Ако напоследък спите по-лошо, въртите се, кашляте, имате проблем да заспите, а сутрин се събуждате половин час преди алармата, може би е време да помислите дали матракът ви не е за смяна. За разлика от спукана гума или счупен прозорец обаче, при матраците причините не са толкова очевидни и в повечето случаи хората мислят за подмяна едва, след като комфортът отдавна е заменен с примиреност към деформации и дори физическа болка.

И така, кога имате нужда от нов матрак?

Първият начин да разберете, че матракът ви е за смяна, е гаранцията. Обикновено тя е около 10 години. Но тя е по-скоро общ ориентир за смяната му, повечето хора го използват доста години след като е изтекла. Или защото не помнят изобщо кога са купили матрака си и не пазят документите му, или защото не усещат осезаема нужда от смяна.

Но има и други, по-индивидуални от общата гаранция, индикатори. Сред тях най-надеждните са сигналите на собственото ви тяло.

Болки в кръста, гърба или врата могат да са много пряко свързани с изтекъл живот на матрака ни. Също така, ако се въртите, заспивате трудно и имате нужда да се „наместите“ в матрака си като в хамак, за да ви е удобен, това също означава, че трябва да помислите за нов матрак. Ако нещо ви убива, усещате „бучки“, ако виждате видимо хлътнали участъци или изпъкналости – матракът ви е за боклука. Сред другите симптоми за проблеми с матрака са кашлянето и затрудненото дишане, което може да е свързано с матрак, който не е почистван и задържа прах, и съответно развиването на алергии. Освен това вашите изисквания към удобство се променят с възрастта и физическото ви състояние. Не на последно място, една от най-ярките червени лампи, надвиснали над матрака ви е, ако спите по-добре в хотели и на чужди места, отколкото у дома.

По-долу ви предлагаме съвсем кратичък тест, който може да ви помогне да се ориентирате по-добре. Ако имате поне един отговор „Да“, е време да започнете проучване за нов матрак.

  • Матракът ви е преминал годините на гаранция;
  • Не се чувствате отпочинали сутрин;
  • Будите се с болки;
  • Чувствате бучки или търсите мястото върху матрака, което ви е удобно;
  • Матракът ви скърца, а основата му е нестабилна; 
  • Страдате от прахова алергия;
  • Променили сте драстично теглото си или сте преживели операция или имате друго медицинско основание, изискващо смяна на матрака.

Когато вземете решение за смяна на стария, деформиран и захабен матрак с нов, удобен, свеж и подходящ, ще се върнете отново в страната на удобството и сладките сънища много бързо! От наша страна матраците Sleepy ще направят за вас тази чудесна промяна и тогава ще вземете и мерки да удължите живота на новия си матрак, за което сме ви подготвили още сега няколко съвсем кратки съвета:

Завъртайте го редовно. Тук имаме предвид не обръщане, а редовно (през два месеца) завъртане на 180 градуса, което се препоръчва, особено в първите шест месеца след покупката. Ако матракът ви е двулицев, винаги го обръщайте и според показанията, обикновено сезонно.

Не скачайте върху матрака си. Не предизвиквайте допълнителен стрес на матрака си, скачайки (вие или децата ви) върху него. Наложете това, като правило и няма да имате извънредни посещения в сервиза.

Погрижете се за добра основа. Както матракът ви поддържа, така той се поддържа от добрата рамка и поддръжка в центъра му. Подберете я внимателно и това ще увеличи живота му.

Почиствайте го редовно и избягвайте инциденти. Матраците имат инструкции за редовно почистване, които трябва да се следват. Опитайте се да не разливате течности и храна върху матрака, които биха оставили трудни за почистване петна. Матраците, за съжаление, не обичат закуски в леглото.

Разгледайте матраци при нас!