БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
0895 51 00 55

МАТРАЦИ

Най-купувани матраци в matraci.bg

Матраци - как да изберем матрак ?

Купуването на матрак може да бъде трудeн и объркващ процес. Повечето хора се притесняват да не сбъркат в избора и това е напълно нормално като се има предвид, че разнообразието е голямо поне, колкото и нуждите. Но не се притеснявайте, с няколко семпли стъпки можете да поставите основите на правилното решение и сами, а после, ако имате нужда, винаги можете да се консултирате с експертите на matraci.bg, които са на разположение да преценят множество фактори и ви дадат най-добрия съвет. Сигурни сме, че ще направите избор, след който ви очакват години здравословен сън.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е, дали наистина имате нужда от нов матрак. Обикновено матраците се сменят на около десет години, което е по-скоро горната граница на живота му, но и самото тяло дава сигнали, когато има нужда от смяна на матрака (как да сте сигурни, че имате нужда от нов матрак вижте тук).

Когато избирате матрак, имайте предвид, че е нужно не само да сте сигурни, че е удобен, а и че има добра опора. Разликата между удобство и опора е, че удобството е чувството, когато легнете на матрака, което ще ви позволи да заспите. Опората задържа тялото в неутрална и правилна за гръбначния стълб позиция, така че този сън да продължи до сутринта. Ето защо изборът на нов матрак не може да мине без да се оцени и състоянието на досегашната ви подматрачна рамка, която може би също е за смяна и също играе важна роля за опората. Освен това подматрачните рамки отговарят на различни нужди, които възникват с времето. Имайте предвид и, че това, че сте спали години на един размер матрак (легло) не означава, че трябва да продължите да го правите, обмислете внимателно и този фактор.

Съвременните матраци имат изключително развити технологии, чийто дизайн отговаря на всевъзможни нужди и проблеми. Ако отдавна не сте сменяли матрак, много вероятно е да имате стандартен матрак с пружини, а в момента има матраци с покет пружини, които предоставят ефективна опора за тялото, като в същото време матракът следва контурите на тялото по време на сън. При тях пружината се състои от хиляди пружини, които са независими една от друга.

Друга технология изключва напълно пружините. Сред непружинните матраци тези и с мемори пяна са най-популярни в момента. При тях пяната е чувствителна към телесната температура и теглото на човек. Пяната е високоеластична, антиалергична и поддържа гръбначния стълб в правилна позиция. Освен матраци с мемори пяна има и такива с латекс или полиуретан, които, макар, че не са топ-изборът на момента, имат също висока еластичност, плътност и издържливост на тегло и натиск.

Съществуват и хибридни матраци, в които са комбинирани покет пружини в сърцевината и слоеве мемори пяна, които ги покриват (много повече отколкото стандартните пружинни матраци, поради което тези матраци обикновено са по-високи).

И последно, но не на последно място. Възглавницата. Възглавницата поддържа 30% от гръбначния ви стълб, така че, когато сте сигурни във възглавницата си, по възможност я изпробвайте на всеки матрак, който тествате. 

Ето и кратък списък за улеснение с основните въпросите, на  които трябва да си отговорите, преди да изберете матрак:

Имате ли нужда от нов матрак? Ако настоящият ви матрак е на повече от 8 години или имате проблеми със съня, болки в кръста, алергични реакции и дискомфорт, започнете да търсите.

Какъв е бюджетът ви? Не бързайте. Внимателно преценете сумата, която можете да похарчите и следете офертите. Може да се окаже, че можете да си позволите по-висок клас матрак на значително по-ниска цена.

Какъв е идеалният материал и технология, подходящи за вас? Това определено е най-голямото предизвикателство. Мемори пяната предлага много добри условия за здравословен сън, но и традиционните матраци осигуряват добра поддръжка и охлаждане и като цяло са по-трайни. В повечето случаи препоръката е за мемори пяна или хибриден матрак. Отново, ако имате колебания, възползвайте се от експертните мнения на консултантите от matraci.bg.

Каква е предпочитаната поза, в която спите и какво е теглото ви? Много от избора зависи от позата и от това дали се въртите по време на сън. Ако по скала от 1-10 (меко-твърдо), хората, които спят на гръб могат да препочетат матрак със средна твърдост (4-7), тези, които спят на една страна между 3 и 5, а тези, които спят по корем имат нужда от по-твърд матрак (5-7). По отношение на теглото, по-пълните хора имат повече нужда от поддържка и съответно за тях са по-подходящи по-дебели матраци с по-високо ниво на твърдост и обратно.

Матрак и разликата между видовете матраци:

Основното което трябва да знаете при избора на матрак е дали той е еднолицев или двулицев.

Еднолицевите матраци не са просто такива които могат да се използват само от едната страна. В структурата си те имат вградена рамка/основа, което позволява да се поставят в леглото без да бъде необходима подматрачна рамка.

Двулицевите матраци са предназначени за използване с подматрачна рамка и освен това имат по-дълъг живот. Предимството на двулицевите матраци е в това, че в повечето случай имат две страни с различно усещане, някои от тях имат зимна и лятна страна и реално имате два матрака в едно.

Друг важен детайл при избора на правилния матрак е състава му. Основните материали от които се изработват матраци са :

Пенополиуретанова пяна - полиуретановата пяна (дунапрена) е един от най-често срещаните материали в матраците. Това е пяна разбита на водна основа и се използва за водещ материал при матраците. Има анатомични свойства и е антибактериална.

Мемори пяна - термочувствителен материал, които копита топлината на тялото и копира извивките му. Много подходяща за хора които се въртят нощем и не могат да си намерят място. Помага на тялото да се разположи удобно и да релаксира пълноценно.

HR (Високоеластична пяна) - Материал с по-голяма издръжливост, подходящ за хора търсещи по-меко усещане.

Покет пружини (пружини "джоб") - индивидуално опаковани пружини. Всяка една мини пружинка се намира в текстилен джоб. Иновативна технология, която прави матрака издръжлив на големи натоварвания. Голямо предимство на pocket пружините е високата степен на ортопедичност. След легнете на матрака пружинките се наместват според тежестта ви и не усещате напрежение по време на сън.

Пружини бонел - една от най-старите технологии използвана в производството на матраци. Характеризира се със здравина, но с по-малък комфорт.

Латексови матраци - латекса е материал извличан от каучукови дървета и притежава голяма плътност. Има анатомични и антибактериални свойства.

Как да изберем правилния размер матрак ?

Два са основните начини да изберете правилния размер:

  • Ако имате легло и трябва да смените стария матрак с нов - измерете съществуващия си матрак.

  • Ако ще сменяте изцяло леглото и матрака се съобразете с изискванията на помещението и най-вече вашите лични предпочитания.

Това са основните и най-често срещани размери за легла и матраци :

  • Единични матраци: 72/19082/190, 90/190, 80/200, 82/200 и 90/200 см. Предназначени са за хора спящи сами или за деца

  • Персон и половина: 114/190, 120/190, 100/200 и 120/200 см. Подходящи са за стай за гости или за хора спящи само, но обичащи пространството.

  • Двойни матраци: 140/190, 144/190, 160/190, 164/190140/200, 144/200, 160/200, 164/200, 180/200 и 200/200 см. В България размерите за спални и големи легла са в голям диапазон и биха паснали на всякакви изисквания.

  • Матрак по поръчка - голяма част от матраците могат да бъдат изработени в индивидуален размер на клиента. За цена и срок на изработка се свържете с нашите консултанти на телефон 0895510055 или имейл sales@matraci.bg

Каква марка матрак да изберем ?

В България разнообразието от производители и вносители на матраци е сравнително голямо и покрива всички ценови класове. Най-разпространените марки матраци са :

Матраци Sleepy - Български производител на матраци, насочил се изцяло към продажбата на матраци в онлайн пространството. Предлага голямо разнообразие от продукти, а най-хубавото е, че отстъпките са неизменна част от асортимента на фирмата. Едно от най-продаваните модели матраци на матраци Sleepy са - Comfort LineAloe DeluxeWellness MemoryPremium OrtopediciZone 7Silver NightRoyal Comfort, iZone Memory, Memory DreamGoldCool BambooMerino MemoryZipperSilver Memory и др.

Матраци TED - Водещ производител и износител на матраци за цял свят. Един от най-разпознаваемите брандове в България. Предлага голямо разнообразие от матраци и продукти за съня. Мостри на матраците могат да се видят в голяма част от магазините за мебели и матраци в страната. Най-популярните продукти на матраци ТЕД са - Адеона, Ава, Ексклузив Мемори Силвър, Сан Марино Силвър, Фаворит Нова Ортопедик, Фаворит Флекс, Adry Cool и др.

Матраци Paradise - произвежда матраци и продукти за съня от далечната 2003-та година. Иновативните продукти са неизменна част от каталога на матраци Парадайс. Най-разпознаваемите модели матраци са - Перка Кокос, Диона, Дипломат де Лукс, Кашмир де Лукс, Аметист, Сиана Силвър, Силк и др.

Матраци Magniflex - италиански матраци познати на всички с високото си качество и уникален дизайн. 

Други марки предлагани в онлайн магазин за матраци matraci.bg са :

 

С повече от 15 години опит, MATRACI.BG е лидер в продажбите на матраци и продукти за съня. Доверете ни се и ще ви помогнем да изберете перфектния матрак или аксесоар, за да се насладите на отличен сън.
При нас може да откриете голямо разнообразие от следните продукти: Матраци Топ Матраци Подматрачни рамки Възглавници Протектори за матраци Мебели Легла

При нас вие пестите ! Основната причина да създадем онлайн магазин, а не шоу рум/магазин за матраци е добавената стойност към клиента. Онлайн магазина няма същите разходи като физическия магазин и по-този начин ние даваме на нашите клиенти по-добри цени и по-големи отстъпки.

Друг голям плюс е спестеното време в обикалянето по магазините. Вече е много по-лесно в уюта на своя дом да изберете подходящия матрак или продукт за съня.
Професионалното обслужване е основна част от работата ни. Ако се колебаете винаги може да се свържете с нашите консултанти за най-точен съвет при избора на матрак.

Матраци с отстъпки до -70% може да купите ТУК