Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Как да разбереш кога имаш нужда от нов матрак?

3 мин. за прочитане

Ако напоследък не спиш особено добре, въртиш се и ти е трудно да заспиш, а сутрин се събуждаш половин час преди алармата, може би е време да помислиш дали матракът ти не е за смяна. За разлика от някоя повредена техника обаче, при матраците причините не са толкова видими и очевидни и в повечето случаи хората мислят за смяна едва, след като комфортът отдавна е заменен с примиреност към деформациите и дори физическа болка.

И така, кога имаш нужда от нов матрак?

Първият начин да разбереш, че матракът е за смяна е гаранцията. Обикновено тя е около 8 години за еднолиевите матраци и 20 за двулицевите. Но тя е по-скоро общ ориентир за смяната му, а повечето хора го използват доста години след като е изтекла. Често не помним кога сме купили матрака си и не пазим документите му, или не усещаме осезаема нужда от смяна.

Но има и други, по-индивидуални от общата гаранция индикатори. Сред тях най-надеждни са сигналите на собственото ти тяло.

Болки в кръста, гърба или врата могат да са много пряко свързани с изтекъл живот на матрака. Също така, ако се въртиш, заспиваш трудно и имаш нужда да се „наместиш“ в матрака си като в хамак, за да ти е удобен, това също означава, че трябва да помислиш за нов матрак. Ако усещаш „бучки“, ако виждаш видимо хлътнали участъци или изпъкналости – матракът е за смяна. Сред другите сигнали за проблеми с матрака са кашлянето и затрудненото дишане, което може да е свързано с матрак, който не е почистван и задържа прах, и съответно развиването на алергии. Освен това твоите изисквания към удобство се променят с възрастта и физическото ти състояние. Не на последно място, една от най-ярките червени лампи е ако спиш по-добре в хотели и на чужди места, отколкото у дома.

По-долу ти предлагаме един бърз тест, който може да ти помогне да се ориентираш по-добре. Ако имаш поне един отговор „Да“, е време да започнеш проучване за нов матрак.

  • Матракът ти е преминал годините на гаранция;
  • Не се чувстваш отпочинали сутрин;
  • Будиш се с болки;
  • Чувстваш бучки или търсиш мястото върху матрака, което ти е удобно;
  • Матракът скърца, а основата му е нестабилна; 
  • Страдаш от прахова алергия;
  • Променил си драстично теглото си или си минал през операция или имате друго медицинско основание, изискващо смяна на матрака.
  • Когато седнеш на ръба на матрака, той заема формата на усмивка. Но не води до такава когато легнеш на него.

Когато вземеш решение за смяна на стария, деформиран и захабен матрак с нов, удобен, свеж и подходящ, ще се върнеш отново в страната на удобството и сладките сънища много бързо!

Матраците Sleepy ще направят за теб тази чудесна промяна и ще можеш да вземеш мерки да удължиш живота на новия си матрак, за което сме подготвили още няколко съвета:

Завъртай го редовно. Не визираме обръщане, а редовно (през два месеца) завъртане на 180 градуса, което се препоръчва, особено в първите шест месеца след покупката. Ако матракът ти е двулицев, винаги го обръщай и според показанията, обикновено сезонно.

Не скачай върху матрака си. Не предизвиквай допълнителен стрес на матрака си, скачайки (ти или децата) върху него. 

Погрижи се за добрата основа. Както матракът ти поддържа теб, така той се поддържа от добрата рамка и поддръжка в центъра му. Подбери я внимателно и това ще удължи живота му.

Почиствай го редовно и използвай протектор, който да го защити срещу бактерии, акари, задържане на влага и разливане на течности. Матраците имат инструкции за редовно почистване, които трябва да се следват. 

Разгледай всички матраци при нас!

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.