Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Позата в която спите оказва влияние на здравето ви

2 мин. за прочитане

За някои добрият сън е лесно постижим, докато за други това е трудно дори и с помощта на всякакви средства. Има рискове за здравето, които идват и с двете – твърде много и твърде малко сън.
Позицията, в която спите може да помогне, но също може и да играе негативна роля и получаването на киселини, бръчки и дори хъркане.

Спане по гръб

Плюсове: Това е най-добрата поза за сън и за гръбнака, и за врата, защото  гърбът е изправен. Матракът е предназначен за спане на гръб, така че той се използва в пълния си потенциал. В идеалния случай се спи без възглавница, оставяйки врата в неутрална позиция. Спането цяла нощ с лицето нагоре води до по-малко бръчки по лицето с течение на времето.

Минуси: Гравитацията принуждава основата на езика да застава на пътя на дихателните пътища, което води до хъркане, защото той пречи на дишането. 

Спане на една страна

Плюсове: Спането на лявата страна по време на бременност е добре както за майката, така и бебето, защото това отнема натиска на гърба. Спането на една страна също може да облекчи киселинен рефлукс и киселини в стомаха. 

Минуси: Спането на една страна може да окаже натиск върху стомаха и белите дробове, но редуване на страните може да коригира това. Такава позиция може да доведе до изтръпване на ръцете, поради ограничено движение на кръвта. Изтръпването на ръцете с течение на времето ще се отрази негативно върху мускулите и нервите. В това положение рамото подкрепя много от теглото на тялото, което свива мускулите на врата и раменете.

Спане по корем

Плюсове: Това облекчава хъркането, както и някои случаи на сънна апнея.

Против: Това е известно като най-лошата позиция за спане. Изравнява кривата, която се среща естествено в гръбначния стълб, което води до болка в кръста, както и натоварва врата. Възможно е да се използват възглавници, за да се привикне постепенно да се спи на една страна. Ако болки ниско в гърба са проблем, поставете възглавница под бедрата и долната част на корема, за да се повиши долната част на гръбначния стълб.

Матраци от мемори пяна.

Ако изпитвате болки, без значение в каква позиция сте избрали да спите, матраците от мемори пяна може да помогнат за облекчаване на болки в гърба. Те може да намалят напрежението, прилагано в определени точки на тялото по време на сън, и да помогнат за облекчаване на болки и страдания.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.