Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Често задавани въпроси при избора на матрак

4 мин. за прочитане

Въпроси и отговори - как да избираме матрак?

1.По какво се различава двулицев от еднолицев матрак?

Въпросът сам по себе си отговаря на отговора . Еднолицевите матраци имат само една страна и не може да си избирате на коя искате да спите. Те обикновено са с твърдо дъно и са пружинни. Двулицевите имат повече предимства от еднолицевите. Някои от тях има лятна и зимна страна, други са със сваляем калъф. По този начин матракът, освен че може да се освежи, може и да се обръща от едната и от другата страна, което ще удължи живота му. Друг фактор, който трябва да вземете под внимание, когато си купувате матрак, е че той трябва да бъде поставен на ламелна рамка.

2.Какво представляват подматрачните рамки?

Подматрачните рамки или още наречени ламелни са предназначени за двулицеви, латексови, полиуретанови и всякакви видове други матраци, които нямат твърдо дъно. Подматрачните рамки представляват решетъчна скара, която съответства на размера на матрака и се поставя под него в отвора на леглото. Може да намерите различни видове подматрачна рамка – дървена и желязна.Ако сте с наднормено легло ви препоръчваме да си вземете метална рамка, ако сте с нормално, дървената ще ви свърши перфектна работа.       

3.Как да разбера какъв е размера на матрака ми?

Ако не сте си взели все още легло, при избор на матраци трябва да се спрете на такъв, който е достатъчно голям, че да може да си легнете спокойно без да се чувствате некомфортно. Ако сте двойка, може спокойно да си изберете матрак с ширина 144 см; 160 см; 164 см, 180 см и още по-голяма. Ако ще сменяте стария матрак с нов и ще ползвате наличното легло, трябва да измерите вътрешното пространство на леглото, където трябва да влезе матракът.

От какво значение е дебелината на матрака?

Ако матракът е прекалено тънък, това може да предизвика дискомфорт и да се усеща подматрачната рамка ( особено ако имате по-голямо тегло). Тези матраци са с дебелина от 12см до 16-17 см. Те са подходящи за единични легла или за хора по-слабо телосложение, както и за детски легла. Ако търсите по-ергономичен матрак, е хубаво да се ориентирате към такива с дебелина 17см – 24 см. Има дост по-високи матраци, достигащи  30-36 см. Ако обичате да спите на високо и да се чувствате като в облаците, то тази височина би била удобна за вас. Проблема при тези матраци е, че колкото е по-висок той, толкова по-висока е и цената му. Високите матраци са едни от най-скъпите, които се продават на пазара.

4.Каква трябва да е цената на един матрак?

Отговора на този въпрос трябва да е като отговора на въпроса: Колко трябва да струва една кола? – Колкото сте склонни да дадете! Както при избора на коли, така и при избора на матраци, цената се ръководи от качеството, комфорта, гаранцията, лукса и марката, която сте избрали. Средната цена за един матрак 160/200 е около 650-800 лв за среден към хубав клас матраци. Разбира се има доста други, които въпреки че са доста по-ниско бюджетни, не отстъпват по параметри на по-скъпите. И все пак, когато се чудите за бюджета, не забравяйте няколко основни правила:
1. Прекарвате на матрака си около 1/3 от живота си
2. Сменяте колата си, много по-често от матрака си, въпреки че стойте в нея доста по-малко
3. Вече може да закупите матрак и на изплащане, без оскъпяване. Вие просто ще плащате вноските, а ние ще ви платим лихвата.

5.Каква е разликата между ортопедичен, анатомичен и ергономичен матрак?
- ортопедичен матрак: поддържа гръбначния стълб в правилна, естествена позиция и улесняване отпускането на ставите
- анатомичен матрак: спомага за пълно отпускане на мускулатурата и за доброто кръвообращение.
- ергономичност – оптимално психологично и емоционално възстановяване.

6.Вярно ли е, че твърдите матраци са по-полезни?

Да, твърдите матраци са по-полезни, на ако сте от 1 до 7-годишни. Вече е отживелица, че спането на много твърдо е полезно, изправя гръбната и помага на хората с дископатия и болка в ставите. Напротив! Твърдият матрак е добър за вас, само и единствено ако обичате да спите на твърдо.  Вече се предлагат средно твърди матраци, които поемат тежестта на тялото там, където е необходимо, но в същото време подкрепят всички опорни точки на тялото като гръбнак, рамене, кръст, глезени и други. Това подпомага цялостното отпускане на тялото и в същото време го държи в правилна позиция.

7.Какъв е подходящият матрак за по-тежки хора?

Голям проблем при избора на хора с по-тежко тегло е дали матрака ще увисне и ще слегне. Матракът може да увисне ако той е пружинен. С течение на времето пружините се слягат и това води до дискомфорт и захабяване. Добър вариант са пенополиуретановите матраци. Те имат по-голяма плътност, нямат пружини и не биха могли да се слегнат. Ако сте с по-голяма тегло е хубаво да изберете матрак, който е с по-голяма плътност на кубичен метър, така ще сте сигурни, че пяната няма да слегне.

8.Има ли разлика между латекс и мемори пяна и каква е тя?
Латексът за разлика от мемори пяната има много по-еластична и отворена клетъчна структура, която веднага се възстановява след натиск. От друга страна мемори пяната се възстановява много по-бавно след осигурен натиск. Латексът е много еластичен, като в същото време заема позицията на тялото. Memory foam лесно се приспособява към формата на тялото, но освен това има и много гъста пяна в основата си, която осигурява добра опора.

9.Кога имам нужда от нов матрак?

Много от нас напълно забравят, че матрака е една използваната част от мебелите, които притежаваме. Ако направите една груба сметка, излиза, че за една година, ако спите по осем часа средно, то вие прекарвате върху матрака си 3000 часа! Това означава, че след 10 години ще сте прекарали 30 000 часа в същото легло.

По принцип средната продължителност на живота на един качествен матрак е между 10 и 15 години, ето защо след това трябва да се сменят. След този срок те влошават качествата си и вече не говорим само за липса на комфорт, ами и за реална опасност от изкривяване.

Друга причина, която ви „крещи“, че трябва да замените матрака е факта, че се събуждате по-уморени, отколкото сте си легнали.
Ако и канапето ви се струва по-удобно от леглото, веднага се насочвайте към магазина за матраци. Концентрирайте се върху това, което усещате, когато легнете върху матрака си. Усещате ли неравности и пружини? Тялото ви трябва да лежи на гладка повърхност, за да се чувства комфортно и да е в добра позиция.

Разгледайте още оферти за топ матраци при нас!

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.