Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

22 интересни факта за съня

5 мин. за прочитане

Повечето от това, което знаем за съня, е открито едва през последните 25 години, но може да се каже, че от тогава сме наваксали много бързо. Всеки ден научаваме все повече и повече за съня. Прочети списъка ни с 22 от най-интересните и изненадващи факти за съня, които може би не знаеш.

12% от хората сънуват изцяло в черно и бяло

Преди цветната телевизия да направи своя дебют, само 15% от хората са сънували в цвят. Сега нещата са обратно и само част от по-възрастните хора сънуват черно-бели сънища. Ако не си убеден, можеш да прочетеш (на английски) тук.

Жирафът се нуждае само от 1.9 часа сън на ден, докато кафявият прилеп спи средно 19.9 часа на денонощие
Единственият му конкурент е африканският слон, който спи средно 2 часа на денонощие. Виж и цифрите за други животни тук.

Рекордът за най-дълго време без сън е 11 дни
Случва се през 1964 от калифорнийския студент Ранди Гарднер в съвсем умишлен експеримент. Когато той е на 17 години, остава буден 11 дни и 24 минути, което чупи предходния рекорд на Том Раундс с 2 часа повече будуване. Експериментът се документира от проучващи съня в Станфорд, докато здравословното му състояние се следи без прекъсване.
В хода на експеримента се установява, че колкото и да е абсолютно противопоказно, не се наблюдават поражения върху тялото и функциите му, колкото когнитивни и поведенчески промени, както и неконсистентност в настроенията. Проблеми с концентрацията и краткосрочна памет, параноя и халюцинации също са били част от ефектите на недоспиването. Когато питат Ранди защо е спрял експеримента, той отговаря, че не помни какво и защо прави. След краят на експеримента, наваксва с 14 часа сън, след което ежедневието му се връща към нормалното, но седмици наред страда от инсомния.

Дисания - състоянието, в което не можеш да станеш от леглото сутрин
Със сигурност повечето от нас намират ставането от леглото сутрин за предизвикателна задача, но за страдащите от дисания е в пъти по-трудно.

Усещането за падане докато си полу-заспал и последващото внезапно събуждане е породено от бързото отпускане на тялото и объркването на мозъка, че падаш - заради което прави всичко възможно да те събуди
Никой не е напълно наясно защо се случва, но е ясно, че не е свързано с влошено здравословно състояние. Все пак, тези прояви могат да бъдат по-чести при увеличен стрес, повече кофеин или физическа активност близо до времето за сън. По-често се случва при млади хора и намаляват, когато остаряваме.

1 от 4 женени двойки спят в отделни легла
Докато не можем да помогнем за хъркането на половинката ти, можем да помогнем да спите по-добре спрямо индивидуалните ви нужди. В случаите, когато имате различни предпочитания за твърдостта на матрака, матраците с double core технология са отлично решение. В един общ калъф са събрани две индивидуални ядра, които имат различни твърдости от едната и другата страни. Обръщайки едното ядро, можеш да избереш да спиш на по-меко, а половинката ти на по-твърдо.

Родените слепи също имат сънища. Усещането включва емоция, звук, миризми
Какви са сънищата при слепите, зависи дали са родени така, или са изгубили зрението си в определен период в живота си. Вторите, сънуват с цветни образи, докато първите чувстват, чуват звукове или усещат миризми и вкусове.

Издръжливостта на болка намалява, ако консистентно сънят не е достатъчен
Това проучване (на английски) предполага, че намаляването на съня наполовина намалява и поносимостта ни на болка, въпреки, че не е 100% сигурно защо се случва.

Експертите по сън са намерили директна връзка между любимите пози за сън и характеристиките на личността
Например, спящите в позиция ембрион може да изглеждат по-строги, но в същността си са чувствителни души.

Човекът е единственият бозайник, който умишлено отлага съня си
Помисли за себе си, дали в даден момент си спазвал режим - лягаш и ставаш в едни и същи часове. Тези консистентни модели правят заспиването и събуждането значително по-лесни, а и си гарантираш 7-8 часа сън всеки ден.

Хората с по-висок доход спят значително по-качествено
Със сигурност бихме били по-спокойни с повече. Но дали популярният 5 am клуб (ставащите в 5 ч. сутринта) набавят достатъчно часове сън?

Две трети от живота си котките прекарват в сън
Това няма да е изненада за “родителите” на котки. Твоят матрак е и тяхно легло. Или клавиатурата на компютъра ти.

Прекарваме 1/3 от живота си в сън
Очевидно това зависи и от възрастта на човек, но цялостно 1/3 от живота си прекарваме в сън. За да е качествен, важно е да избереш правилния матрак и възглавници.

Не е необичайно за глухите хора да използват жестов език в съня си
Има много случаи, в които родители на глухи деца, или съпруг/съпруга на глух, наблюдават използване на жестов език по време на сън.

Парасомния е термин, който обхваща неестествени движения докато спиш като ходенето по време на сън или хранене
Но има и не толкова невинни случаи на извършване на престъпления при парасомния.

Смята се, че около 15% от населението са ходещи насън
А митът, че не трябва да събудиш някой, който ходи на сън не е верен.

Недостигът на сън може да доведе до фатален край по-бързо отколкото недостигът на храна
Нито едно от двете не е добре за теб, но безсънието ще доведе до повече “поражения”. Често си мислим, че ако скъсим съня дори с 1 час, получаваме 1 час повече продуктивност и време за свършване на задачи. Реалността обаче е, че дори малки “порции” консистентно лишаване от сън, имат голямо отражение върху здравето, настроението и когнитивните възможности и продуктовността ни.

Представи си, че започнеш фастинг (дълги периоди без храна и къси интервали, в които да се храниш). След 7 дни вероятно ще се чувстваш гладен, може би леко слаб физически и донякъде отслабнал. Но цялостно ще си добре.
Но какво ще се случи, ако не спиш цяла седмица - както видяхме от експеримента с Калифорнийския студент Ранди, ще ти е трудно да функционираш.

До 5 минути след събуждане забравяш 50% от това, което си сънувал
Според Фройд сънищата са отражение на мислите и чувствата, които подтискаме и при събуждане, мозъкът иска да се “отърве” възможно най-бързо от тях. Въпреки това, по-вероятната теория е, че при събуждане използваме много повече мозъка си и затова бързо забравяме сънищата си.

41% от британците спят в ембрионална поза.
Проучването е на професор Крис Идзиковски, директор на SAAS, в което открива, че ембрионална поза (бебе) е доминантна, като с нея открива още 5.

В идеалния случай, заспиването не трябва да отнеме повече от 10-15 минути
Но ако заспиваш за по-малко от 5 минути, вероятността да си хронично недоспал е висока.

Спането настрани може да помогне на храносмилането
Също помага при киселини, намалява хъркането или сънната апнея.

Страхът не е основната емоция, докато сънуваш кошмари
Най-честите емоции са тъга, гняв, объркване, отвращение, чувство на неудовлетвореност или вина.

Двулицев матрак iZone 7 от Sleepy, 21 см
Двулицев матрак iZone 7 от Sleepy, 21 см
Оптимална ортопедична опора. 7 профилирани зони спрямо натиска, който всяка зона оказва....
Тапицирана база с табла Prestige цвят тюркоаз - Sleepy
Prestige цвят тюркоаз луксозна основа с табла за матрак
Prestige е луксозна тапицирана база с табла в цвят тюркоаз, подходяща както за обзавеждане на дома, така и на хотели и къщи за гости....

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.