Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Връзката между циркаден ритъм и сън. Какво трябва да знаеш

3 мин. за прочитане

Разбирането на циркадния ритъм е решаващ компонент за подобряване на качеството на съня, здравето и цялостния начин на живот. Циркадният ритъм е вътрешен часовник, работещ в мозъка, който преминава между бдителност и сънливост на редовни интервали. Той отговаря за много физически, умствени и поведенчески промени, които се случват в дневен и нощен цикъл. За да функционира оптимално, този ритъм се нуждае от добра хигиена на съня  навици и поведение, които ни помагат да спим по-добре. 

Науката зад циркадния ритъм

Циркадният ритъм играе решаваща роля в регулирането на цикъла сън-събуждане, определяйки кога тялото е готово за сън и кога е време да се събудиш. Ритъмът се влияе от фактори на околната среда, като светлина и тъмнина, които сигнализират на мозъка кога е време за почивка или кога трябва да останеш буден и бодър.

Когато твоят циркаден ритъм е извън равновесие, това може да доведе до нарушения на съня като безсъние, увеличена сънливост през деня и джетлаг. За да го поддържаш в баланс, се нуждаеш от последователност в съня си и благоприятна среда за сън.

Циркадните ритми работят, като помагат да се гарантира, че процесите на тялото са оптимизирани в рамките на 24-часов период. Терминът “циркаден” идва от латинската фраза „circa diem“, което означава „около един ден“.

Циркадните ритми съществуват във всички видове организми. Например, те помагат на цветята да се отварят и затварят в точното време и не позволяват на нощните животни да напуснат убежището си през деня, когато биха били изложени на повече хищници.

При хората циркадните ритми координират умствените и физическите системи по цялото тяло. Храносмилателната система произвежда протеини, за да съответства на типичното време на хранене, а ендокринната система регулира хормоните, за да отговаря на нормалния разход на енергия.

Циркадните ритми в цялото тяло са свързани с вътрешен часовник, разположен в мозъка. По-конкретно, той се намира в супрахиазматичното ядро ​​(SCN), което е в част от мозъка, наречена хипоталамус. В различни часове на деня часовниковите гени в SCN изпращат сигнали за регулиране на активността в цялото тяло.

Докато други сигнали, като упражнения, социална активност и температура, могат да повлияят на вътрешния часовник, светлината е най-мощното влияние върху циркадните ритми.

Едно и също ли са циркадният ритъм и биологичният часовник?

Биологичните часовници помагат за регулиране на времето, в което се случват физическите процеси, включително циркадните ритми. Циркадният ритъм е ефект на биологичния часовник, но не всички биологични часовници са циркадни. Например, растенията се приспособяват към променящите се сезони, като използват биологичен часовник с време, което е различно от 24-часовия цикъл.

Ролята на качествения матрак в циркадния ритъм

Качественият матрак е може би най-решаващото за добрата среда за сън. Осигурява комфорт, поддръжка, дълбок сън (ако е правилният за теб) и благоприятна среда за добър нощен сън, влияейки пряко върху твоя циркаден ритъм.

  • Ортопедична поддръжка и комфорт
    Висококачественият матрак предлага правилната опора и комфорт за твоя тип тяло и навици за сън. Помага за правилното разположение на гърба, минимизира точките на натиск и предотвратява смущенията на съня поради дискомфорт.

  • Регулиране на температурата
    Добрите матраци използват иновативни материали за регулиране на телесната температура, като мемори пяна с охлаждащи гел капсули, текстили с бамбук или памук, дишащи бордове и др.

  • Срещу алергиите
    Висококачествените матраци често имат хипоалергенни свойства, намалявайки алергените като акари и мухъл. 

Избор на правилния матрак

Изборът на правилния матрак е от ключово значение за добрия нощен сън и добре функциониращия циркаден ритъм. Ето няколко фактора, които трябва да имате предвид:

  • Степен на твърдост
    Степента на твърдост на матрака трябва да съответства на твоето телесно тегло и позиция на сън. Странично спящите обикновено се нуждаят от по-мек матрак с мемори пяна, докато спящите по гръб и корем се нуждаят от по-твърд. Определянето на твърдостта спрямо позицията ти на сън е първата стъпка в избирането на нов матрак.
  • Използвани материали и технологии
    Най-често купуваните матраци са тези с пружини (могат да бъдат еднолицеви с подматрачната рамка част от конструкцията или двулицеви, които имат значително по-дълъг живот), матраците с високоеластична пяна и мемори пяна и латексови матраци. Ако си в търсене на дългосрочно решение за добър сън, двулицевите матраци с пяна+мемори са категоричният победител.
  • Размер
    След като си определил твърдостта и вида матрак, идва ред на размера.
    - За двулицеви матраци: Измери вътрешния светъл отвор на леглото по ширина и дължина. Подматрачната рамка и матракът ще бъдат поставени вътре в конструкцията на леглото, затова е важно да мерите по него.
    - За еднолицеви матраци, които влизат в конструкцията на леглото: Измери вътрешния светъл отвор на леглото по ширина и дължина.
    - За еднолицеви матраци, които лягат върху леглото (тип приста): Измери външно от царга до царга: от горната повърхност на страничните плоскости както по дължина, така и по ширина.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.