Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

5 мита за съня: заблуди ли се?

2 мин. за прочитане

МИТ: Тялото ти свиква с липсата на сън
ФАКТ: Липсата на сън влияе ежедневно на тялото и мозъка ти
Има десетки проучвания за краткосрочните и дългосрочни негативни ефекти от недоспиването, доказващи, че тялото ни не се адаптира и не свиква с липсата на сън.

След няколко нощи на недостатъчен сън първо ще започнеш да усещаш повече умора през деня. Ще загубиш фокус, но след няколко седмици или месеца без достатъчно сън това може и да се стабилизира. НО! Тялото ти няма да функционира оптимално или да бъде ефективно.
Ще започнеш да усещаш трудност за вземане на решения, паметта, фокусът и креативността ти също ще бъдат засегнати. С времето, липсата на сън ще започне да показва отражение и върху здравословното ти състояние, метаболизма, имунната система, производството на хормони и работата на сърдечносъдовата система.

МИТ: Най-важното е колко часа спиш.
ФАКТ: Качеството на съня и дълбоката му фаза дават най-голямо отражение на това как се чувстваш
Не ни разбирай погрешно, колко часа спиш е важно. Редно е да се стремиш към 7 часа сън. Но по-важно дори от това е фазите на съня да са непрекъснати и последователни. Накъсаният сън и множество пробуждания ще затруднят правилната цикличност на съня, намалявайки времето на най-важния за тялото и ума период: възстановителния сън.
Ако искаш да научиш повече кои са фазите на съня и защо са важни, прочети пълната статия тук.

МИТ: Ако ти е трудно да заспиш, остани в леглото, стискай очи и опитай отново.
ФАКТ: Ако до 20 минути не си заспал, стани от леглото.
Вместо да се въртиш, да стискаш очи и да се фрустрираш, е по-добре да станеш и да правиш нещо релаксиращо и тихо, без екрани. Можеш да прочетеш няколко страници от книга, да излезеш на терасата или дори да сгънеш прането, ако това ти действа успокояващо.
Най-важно е да асоциираш леглото със сън, а не с неприятното чувство, че това е мястото, където “И тази вечер ще се въртя 1 час, докато не заспя”.

МИТ: Алкохолът помага да заспиш.
ФАКТ: Качеството на съня се нарушава драстично
Не е съвсем невярно, че ще заспиш по-лесно с унасящото и замайващо усещане от алкохола. Но това, което със сигурност знаем е, че фазите на съня се нарушават, дълбокият възстановяващ сън намалява и събужданията са по-чести. Помни, че не винаги помним всичките си събуждания.
Заради негативните си ефекти, препоръките са да намалиш консумацията на алкохол преди лягане, а ако не можеш, поне да оставиш 2 часа дупка между последната ти напитка и времето за лягане.

МИТ: Топлата спалня подобрява съня.
ФАКТ: Повечето хора спят най-добре и по-дълбоко на температури между 18 и 24 градуса максимум.
Важно е да се чувстваш комфортно, но температура на помещението над 24 градуса почти сигурно ще наруши съня ти, ще се въртиш по-често и вероятно с повече събуждания. Въпреки, че топлата спалня звучи уютно, особено през зимата, проучвания показват, че не влияе добре на съня.
Ако спиш на горната допустима граница като температура, насочи се към матрак с охлаждащ текстил, за да не нарушиш пълноценния си сън.

Двулицев матрак Imperial от Sleepy, 24 см
Двулицев матрак Imperial от Sleepy, 24 см
Двулицев матрак с ядро от 7-зонов мулти покет пружинен пакет....
Двулицев матрак Exclusive Hybrid Cool Gel от Sleepy, 22 см
Двулицев матрак Exclusive Hybrid Cool Gel от Sleepy, 22 см
С охлаждащи гел капсули в комбинация с пакет от мулти покет пружини....
Възглавница CoolSense Gel - Paradise
Възглавница Cool Sense Gel от Paradise
CoolSense Gel е комбинация от термочувствителна мемори пяна и слой охлаждаща гел пяна. ...

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.