Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

1 овца, 2, 3... Откъде идва броенето на овце + изпитани тактики за заспиване

3 мин. за прочитане

Сигурно в един или друг момент си се чудил защо броенето на овце се смята за метод за лесно и бързо заспиване. Ние също. Затова потърсихме произхода на фразата, за да проучим дали има наука зад него и да разгледаме алтернативни мисли за заспиване, които наистина работят.

Произход

Концепцията за броене на овце за заспиване датира от преди няколко века. Точният произход е труден за проследяване, но се смята, че има корени в пастирските общности. Преди да се приберат в къщата си, пастирите често броели овцете в стадата си, за да се уверят, че всички са в обора. Тази репетитивна и до известна степен монотонна задача вероятно е поставила началото на идеята, че броенето на овце може да помогне за заспиването.

Има ли научно обоснование?

Краткият отговор е НЕ. Не особено. Въпреки че концепцията може да звучи интересно, проучванията показват, че броенето на овце не е най-ефективният начин за заспиване. Американско проучване по темата установява, че хората, които броят овце, заспиват по-бавно в сравнение с тези, които използват други техники.

Защо броенето на овце често не работи?

Една от причините броенето на овце да не работи е, че е твърде просто. Умът е способен да изпълнява няколко задачи едновременно (multitasking), което означава, че докато броиш овце, също така може да се тревожиш за задачите, които трябва да свършиш утре. По този начин увеличаваш нивата на тревожност и ти е още по-трудно да заспиш. Мозъкът и тялото ти се нуждае от пълно отпускане.

Алтернативи, които наистина работят

Ако броенето на овце не ти помага, не се притеснявай. Ето няколко алтернативни мисли и практики, които наистина могат да ти помогнат да заспиш. Особено когато са комбинирани с правилна среда на сън - удобен матрак, спално бельоот естествени материи, тъмнина, тишина и подходяща температура.

Прогресивно релаксиране на мускулите

Легни на матрака и започни да отпускаш всяка част от тялото си. Представи си, че минаваш с поглед през нея и я отпусни. Започни от пръстите на краката - всеки един от тях, един по един от върха до края. Надграждай всяка една част от тялото нагоре: пръсти, глезени, прасци, колена, предна част на бедрото, задна, таз, всеки сантиметър от гърба, пръстите на ръцете, стигайки до главата. Визуализирай всичко това, докато не усетиш пълно отпускане. Ако усетиш, че някой мускул се е напрегнал отново, върни се към него, отпусни го. С тази техниката си гарантираш бързо и спокойно заспиване.

Визуализация

Върни се към някои щастливи спомени. Те са ефективно разсейване от стресови или тревожни мисли, които нямат място в ума ти преди заспиване. Представи си целия момент, разгледай всеки детайл от него, мисли си каква е била светлината, какъв е бил ароматът, емоцията, с какво си бил облечен и други сходни детайли.

Техники за дълбоко дишане

Вдишай дълбоко през носа, задръж за няколко секунди и издишай напълно през устата. Тази техника забавя сърдечния ритъм и успокоява ума, подготвяйки те за спокоен нощен сън.

Медитация

Има десетки видеове медитация, всяка със своите специфики. Но повечето видове имат 4 общи елемента:
Концентрация: обикновено медитацията изисква фокусиране върху определен предмет, повтаряне на фраза или фокус върху дишането. Докато си в този свой фокус не трябва да пускаш в съзнанието си външни мисли. Разбираме, че това може да е трудно в началото, а и е нормално да се случва, но след няколко седмици ще имаш много по-силен контрол върху мислите, които допускаш в даден момент. Това ще се отрази на цялостното ти ежедневие.
Тиха среда
Ако нещо прекъсне медитацията ти, ще намериш за трудно влизането в същото дълбоко състояние.
Дълбоко дишане
Контролираното дишане обикновено включва използването на мускулите на диафрагмата, които се намират под дробовете. Ако искаш да различиш лесно дишането през диафрагмата от това през дробовете, опитай да издуеш корема си, което ще доведе до издишване и ще усетиш как се случват нещата. Вдишай докато свиваш корема си, за да усетиш вдишването през диафрагмата.
Удобна позиция
Можеш да медитираш седнал, легнал, прав - важното е да ти е удобно. За целите на заспиване разбира се, трябва да си легнал, но в каква поза няма значение.

Заключение

Следващия път, когато се намираш в ситуация, в която се въриш и не можеш да заспиш, забрави за стадото и опитай една от тези доказани техники. За перфектната среда за сън, разгледай и селекцията от бест селъри, създадени за абсолютен комфорт и подкрепа на тялото ти. 

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.