Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Как да избереш нов матрак?

3 мин. за прочитане

Купуването на матрак може да бъде трудeн и объркващ процес. Повечето хора се притесняват да не сбъркат в избора и това е напълно нормално като се има предвид, че разнообразието е голямо поне колкото и нуждите.

С няколко лесни стъпки можете да поставите основите на правилното решение и сами, а после ако имате нужда винаги можете да се консултирате с експертите на matraci.bg, които са на разположение да преценят множество фактори и ви дадат най-добрия съвет. 

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е дали наистина имате нужда от нов матрак. Обикновено матраците се сменят на около десет години, което е по-скоро горната граница на живота му, но и самото тяло дава сигнали, когато има нужда от смяна на матрака (как да сте сигурни, че имате нужда от нов матрак вижте тук).

Когато избирате матрак, имайте предвид, че е нужно не само да сте сигурни, че е удобен, а и че има добра опора. Разликата между удобство и опора е, че удобството е чувството, когато легнете на матрака, което ще ви позволи да заспите. Опората задържа тялото в неутрална и правилна за гръбначния стълб позиция, така че този сън да продължи до сутринта. Ето защо изборът на нов матрак не може да мине без да се оцени и състоянието на досегашната ви подматрачна рамка, която може би също е за смяна и също играе важна роля за опората. Освен това подматрачните рамки отговарят на различни нужди, които възникват с времето. Имайте предвид и, че това, че сте спали години на един размер матрак (легло) не означава, че трябва да продължите да го правите, обмислете внимателно и този фактор.

Съвременните матраци имат изключително развити технологии, чийто дизайн отговаря на всевъзможни нужди и проблеми. Ако отдавна не сте сменяли матрака, много вероятно е да имате стандартен матрак с пружини, а в момента има матраци с покет пружини, които предоставят ефективна опора за тялото, като в същото време матракът следва контурите на тялото по време на сън. При тях пружината се състои от хиляди пружини, които са независими една от друга.

Друга технология изключва напълно пружините. Сред непружинните матраци тези и с мемори пяна са най-популярни в момента. При тях пяната е чувствителна към телесната температура и теглото на човек. Пяната е високоеластична, антиалергична и поддържа гръбначния стълб в правилна позиция. Освен матраци с мемори пяна има и такива с латекс или полиуретан, които, макар, че не са топ-изборът на момента, имат също висока еластичност, плътност и издържливост на тегло и натиск.

Съществуват и хибридни матраци, в които са комбинирани покет пружини в сърцевината и слоеве мемори пяна, които ги покриват (много повече отколкото стандартните пружинни матраци, поради което тези матраци обикновено са по-високи).

И последно, но не на последно място. Възглавницата. Възглавницата поддържа 30% от гръбначния ви стълб, така че, когато сте сигурни във възглавницата си, по възможност я изпробвайте на всеки матрак, който тествате. 

Ето и кратък списък за улеснение с основните въпросите, на  които трябва да си отговорите, преди да изберете матрак:

Имате ли нужда от нов матрак? Ако настоящият ви матрак е на повече от 8 години или имате проблеми със съня, болки в кръста, алергични реакции и дискомфорт, започнете да търсите.

Какъв е бюджетът ви? Не бързайте. Внимателно преценете сумата, която можете да похарчите и следете офертите. Може да се окаже, че можете да си позволите по-висок клас матрак на значително по-ниска цена.

Какъв е идеалният материал и технология, подходящи за вас? Това определено е най-голямото предизвикателство. Мемори пяната предлага много добри условия за здравословен сън, но и традиционните матраци осигуряват добра поддръжка и охлаждане и като цяло са по-трайни. В повечето случаи препоръката е за мемори пяна или хибриден матрак. Отново, ако имате колебания, възползвайте се от експертните мнения на консултантите от matraci.bg.

Каква е предпочитаната поза, в която спите и какво е теглото ви? Много от избора зависи от позата и от това дали се въртите по време на сън. Ако по скала от 1-10 (меко-твърдо), хората, които спят на гръб могат да предпочетат матрак със средна твърдост (4-7), тези, които спят на една страна между 3 и 5, а тези, които спят по корем имат нужда от по-твърд матрак (5-7). По отношение на теглото, по-пълните хора имат повече нужда от поддръжка и съответно за тях са по-подходящи по-дебели матраци с по-високо ниво на твърдост и обратно.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.