Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Как да се възстановиш след безсънна вечер?

2 мин. за прочитане

Има много причини да имаш безсънна нощ или да влезеш в период на често недоспиване: работиш на смени, имаш малко бебе или просто са се събрали няколко празнични дни. Проучване на марката матраци isleep, публикувано на kakspim.bg, сочи, че близо 76% от българите имат проблеми със съня, а средната му продължителност е 6 ч и 28 мин от минималната препоръка за 7 часа.

Дори една вечер на лишаване от качествен (дълбок) сън може да ти повлияе. 

В цифри: 17 до 19 часа без сън ти влияят по същия начин като да имаш 0.05% алкохол в кръвта. Замайването и световъртежа могат да доведат до инциденти, да влошат физическата ти форма, да те лишат от някои спомени, тъй като паметта ти се влошава и дори да създадат грешни спомени. Ето как можеш да си помогнеш след безсънна нощ:

Яж здравословно

Една нощ без качествен сън може да те насочи към грешната храна - имаш нужда от енергия, която тялото ти търси да набави по възможно най-бързия начин - с въглехидрати. Истината е, че наистина ще почувстваш прилив на енергия ако посегнеш към кроасан или пица, но тази енергия ще трае малко и след няколко часа не само, че ще се чувстваш изморен, но и ще си отново гладен. Най-правилният избор, за да се почувстваш добре след безсънна нощ, е риба или месо със салата/зеленчуци. Като част от обяда си можеш да избереш сьомга, авокадо, маслини, гриловано месо, морска храна, семена, ядки, яйца, тофу и др.

Използвай кофеина стратегически

Въпреки, че кофеинът не е заместител на съня, той определено те връща във форма бързо. Той е напълно приемлива част от един здравословен хранителен режим стига да не прекаляваш с него. Можеш да приемаш до 400 милиграма на ден, но имай предвид, че дозата включва и кофеина в чайове, безалкохолни напитки, шоколад. Как ти влияе кофеинът зависи и от фактори като това дали пушиш или не: пушачите усвояват кофеина значително по-бързо от непушачите. Бременните жени пък го усвояват по-бавно от не-бременните. 

Едно от най-важните правила независимо дали си имал безсънна нощ или не, е да не пиеш кафе поне 4 часа преди сън.

Опитай се да си активен

Знаем, че сигурно ще искаш да наваксаш със съня (което и препоръчваме с една дрямка), но намери дори 10 минути за разходка с бързо темпо, упражнения, скачане, тичане или бърза пилатес сесия. Ще усетиш моментален прилив на енергия (и удовлетвореност). Най-препоръчваното от нас е да се раздвижиш навън. Заради циркадния ритъм, нашият вътрешен 24-часов часовник реагира на слънчева светлина и подава сигнал към мозъка, че е време за активно будуване. 

Бърза дрямка

Бързата дрямка, която ще ти даде енергия, а няма да те накара да се събудиш от нея чувствайки се още по-зле, обикновено е не повече от 10-20 минути. 5-минутна дрямка би била твърде кратка, за да те презареди, а 30-минутна твърде дълга.

А любимото място за бърза дрямка? На качествен матрак, препоръчително с мемори пяна, за да заспиш бързо и да не усещаш напрежение в тялото.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.