Празнувай с нас 10 години matraci.bg с ЕКСКЛУЗИВНИ оферти и подаръци само тук до 30.10!

Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Времето пред екрана и безсънието: Какво означава това за тийнейджърите?

2 мин. за прочитане

Времето, което тийнейджърите прекарват пред екрана, особено преди лягане, може да повлияе сериозно на съня им. Синята светлина, излъчвана от устройствата, подтиска производството на мелатонин - хормонът, който ни помага да заспим. Това може да доведе до затруднено заспиване, неспокоен сън и цялостно нарушаване на естествения цикъл сън-бодърстване.

Как екраните влияят на съня?

  • Потискане на мелатонина: Синята светлина "заблуждава" мозъка, че е ден, което води до намалено производство на мелатонин.
  • Повишена будност: Увличащото съдържание и социалните медии могат да ни държат будни и ангажирани, което затруднява заспиването.
  • Нарушен циркаден ритъм: Непостоянното време за лягане през седмицата може да обърка вътрешния ни часовник.

Защо тийнейджърите са по-уязвими?

Очите на децата и юношите пропускат повече синя светлина, което ги прави по-чувствителни към нейните ефекти. Освен това те често имат строги графици за училище, което прави наваксването на пропуснатия сън трудно.

Последици от лишаването от сън

Липсата на сън може да засегне настроението, емоциите, академичните постижения и дори имунната система на тийнейджърите. Сънливостта през деня също може да бъде опасна, особено за младите шофьори.

Съвети за по-добър сън
  • Ограничете времето пред екрана, особено преди лягане
  • Създайте редовен график за сън с достатъчно време за почивка (8 – 10 часа за тийнейджъри)
  • Осигурете подходяща среда за сън - хладна, тъмна и тиха спалня
  • Насърчавайте здравословни алтернативи преди лягане като четене или разговор
  • Бъдете добър пример като ограничите и собственото си време пред екрана
  • Идеалният сценарий: Спалня без екрани
Запазването на спалнята само за сън помага на мозъка да се отпусне и да свърже пространството със съня. Въпреки това не винаги е възможно да се държи технологията извън спалнята. Ако тийнейджърът ви трябва да използва технологии в спалнята, помолете го да изключва устройствата си около час преди лягане. Могат да се използват и филтри за синя светлина или приложения за нощен режим.

Сънят е жизненоважен за здравето и благополучието на тийнейджърите. Като ограничим времето пред екрана и създадем здравословни навици за сън, можем да им помогнем да се чувстват и да се представят по най-добрия начин.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.